Functionaliteiten

EHerkenning wordt continu doorontwikkeld. Nieuwe aanvullende functionaliteiten komen beschikbaar via releases.

Bent u dienstverlener? Kies dan uw gewenste release. Uw eHerkenningsmakelaar kan u hier meer over vertellen.

Controle op identiteit en bevoegdheid

EHerkenning zorgt voor: 

  • digitale herkenning (authenticatie)
  • controle op digitale bevoegdheid (autorisatie) van personen die online een dienst willen afnemen namens een organisatie.

Zo krijgen gebruikers toegang tot uw dienst. Dit is de kernfunctionaliteit van eHerkenning.

Aanvullende functionaliteiten

Naast de kernfunctionaliteit zijn er ook aanvullende functionaliteiten. U kunt zelf kiezen of u die wilt implementeren. Het moet daarvoor wel aangesloten zijn op juiste release van eHerkenning.

Nieuwe functionaliteiten voor ketenmachtigingen Q2 2022

Naast het KVK-nummer levert eHerkenning ook de bedrijfsnaam van de intermediair. De tweede toegevoegde functionaliteit is bedoeld om in de toekomst het beheer en gebruik van ketenmachtigingen te vereenvoudigen. De release betreft geen wijziging van het eHerkennings-koppelvlak.

Klik hier om meer te lezen over deze nieuwe functionaliteiten

EHerkenning over de grens (release 1.13) Q3 2021

Naast het gebruik van eHerkenning bij u als dienstverlener is eHerkenning ook bruikbaar over de grens. Gebruikers kunnen hiermee inloggen bij overheidsdienstverleners binnen de EER, die Europees inloggen aanbieden.

Lees meer over Europees gebruik van eHerkenning

BSN als identificerend kenmerk eenmanszaken (release 1.13) Q2 2020

Als dienstverlener heeft u met deze functionaliteit de mogelijkheid om met eHerkenning eenmanszaken te identificeren op basis van hun BSN. Eenmanszaken kunnen op deze manier veilig een machtiging laten registeren.

Hoe het werkt

Het burgerservicenummer wordt gebruikt als identificerend kenmerk op een veilige, versleutelde manier. Dit gaat via de koppeling met het BSN, het inzageregister en de autorisatielijst BSN.

U kunt per dienst aangeven welke identificerende kenmerken (KVK-nummer, RSIN, BSN voor eenmanszaken) u wilt ontvangen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om te vragen naar het RSIN als een KVK-nummer niet beschikbaar is. Dit gebeurt op de achtergrond; uw gebruiker merkt daar niets van en hoeft niet opnieuw in te loggen.

Over de release

Deze release is speciaal ontwikkeld op verzoek van de Belastingdienst en UWV om identificatie van eenmanszaken mogelijk te maken op basis van het burgerservicenummer (BSN).

Ketenmachtiging voor eenmanszaken (release 1.13) Q1 2020

Met deze release kunnen ook eenmanszaken ketenmachtigingen vastleggen. Hiermee kan een intermediair handelen namens een eenmanszaak.

Hoe het werkt

Het burgerservicenummer (BSN) wordt gebruikt als identificerend kenmerk; op een veilige versleutelde manier.

Servicepack eIDAS (release 1.12) Q2 2018

Met deze release krijgen dienstverleners het burgerservicenummer (BSN) van iemand die met een buitenlands inlogmiddel via eIDAS inlogt. Dit gaat op een veilige versleutelde manier. 

De persoon die inlogt moet daarvoor wel een BSN-registratie in Nederland hebben.

Aansluiting op eIDAS-infrastructuur (release 1.11) Q1 2018

Met deze release kunt u als dienstverlener aansluiten op de eIDAS-infrastructuur. Dit gaat via een eHerkenningsmakelaar. Zo voldoet u aan deze Europese verplichting.

eIDAS-verordening

Sinds september 2018 is de Europese eIDAS-verordening van kracht. Die verplicht dat Europese burger en bedrijven met hun eigen inlogmiddel bij Nederlandse dienstverleners kunnen inloggen.

Portaalfunctie (release 1.9) Q3 2016

De portaalfunctie biedt u de mogelijkheid een gebruiksvriendelijk en gepersonaliseerd portaal in te richten voor uw klant.

Uw klant ziet in 1 oogopslag voor welke diensten hij is gemachtigd bij uw organisatie. Met 1 keer inloggen krijgt uw klant toegang tot deze diensten.

Optionele functionaliteiten

In het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten zijn ook optionele functionaliteiten opgenomen. Deze functionaliteiten komen beschikbaar als er voldoende vraag is van dienstverleners en de erkende eHerkenningsmakelaars.

Lees meer over het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten