U bevindt zich op: Inloggen met eHerkenning  Machtigen

Machtigen

Wat is een machtiging?

Een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en kan niet worden gedeeld of overgedragen. Een machtiging wordt daarom per persoon en per dienst afgegeven. Met een machtiging geeft een tekenbevoegd persoon van een organisatie iemand anders toestemming om namens deze organisatie zaken te doen. De machtiging wordt geregistreerd op het KvK- en indien gewenst het vestigingsnummer van het bedrijf. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg:

Hoe vraag je een machtiging aan?

Er zijn 2 situaties denkbaar waarin machtigingen vastgelegd kunnen worden:

1. U wilt zelf namens uw bedrijf inloggen

Een machtiging kan worden verstrekt door iemand die tekenbevoegd is volgens het Handelsregister. Indien u niet tekenbevoegd bent, dan moet u eerst gemachtigd worden door een tekenbevoegd persoon. Bijvoorbeeld de directeur of eigenaar van de organisatie. U kunt dan eventueel ook aangewezen worden als machtigingenbeheerder. Als machtigingenbeheerder kunt u andere collega’s machtigen. 

2. U wilt medewerkers van uw bedrijf machtigen om namens uw bedrijf in te loggen

Indien u tekenbevoegd bent, dan bepaalt u wie er binnen uw organisatie een eHerkenningsmiddel mag gebruiken om diensten af te nemen. Dit wordt vastgelegd in een zogeheten machtigingenregister. Hierin geeft u als bedrijf aan dat een medewerker namens uw bedrijf bij een bepaalde dienst mag handelen. Zonder het vastleggen van de machtiging hebben uw medewerkers geen toegang tot overheidsdiensten. U kunt bij uw erkende aanbieder van eHerkenning opgeven welke medewerkers toegang tot een bepaalde dienst krijgen.

Wat is een ketenmachtiging?

U kunt machtigingen van meer dan één bedrijf aan hetzelfde eHerkenningsmiddel koppelen. Zie voor meer informatie ketenmachtiging.

Terug naar het stappenplan