U bevindt zich op: Inloggen met eHerkenning  Betrouwbaarheidsniveaus

eHerkenning: persoonlijk inlogmiddel

Als u wilt inloggen op een webdienst dan heeft u een eHerkenningsmiddel nodig, uw persoonlijke inlogmiddel. Met dit inlogmiddel kunt u veilig en snel inloggen bij organisaties die zijn aangesloten op eHerkenning. Gemakkelijk, want u hoeft dus niet voor iedere organisatie een ander inlogmiddel te onthouden en gebruiken.

eHerkenningsmiddelen op 5 niveaus

EH Logo betrouwbaarheidsniveaus

Er zijn eHerkenningsmiddelen op 5 betrouwbaarheidsniveaus: van laag tot zeer hoog. Per middel verschilt het niveau van zekerheid, de inlogmethode, de prijs en de aanvraagprocedure. Een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en kan niet worden gedeeld of overgedragen. Dit gaat fraude tegen en een organisatie is er zo altijd zeker van dat de juiste medewerker inlogt om namens de organisatie zaken te doen.

Organisatie bepaalt met welk niveau u moet inloggen

De organisatie waar u met eHerkenning moet inloggen bepaalt het betrouwbaarheidsniveau en daarmee welk eHerkenningsmiddel u nodig heeft. Zo vraagt de gemeente Zoetermeer bijvoorbeeld betrouwbaarheidsniveau 1 om in te loggen voor hun webdiensten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vraagt betrouwbaarheidsniveau 2+ om in te kunnen loggen.

Het is daarom belangrijk dat u weet welk betrouwbaarheidsniveau bij de webdienst hoort waar u moet inloggen. Op basis daarvan vraagt u een eHerkenningsmiddel aan. 

TipU kunt met uw middel altijd inloggen op webdiensten waar een lager niveau vereist is. Heeft u bijvoorbeeld een middel op niveau 2+ (EH2+)? Dan kunt u ook inloggen op diensten waar niveau 1 of 2 wordt gevraagd. U dient dan wel over de juiste machtigingen te beschikken.

Waarom niet 1 heel hoog eHerkenningsmiddel?

Niet alle webdiensten hoeven even sterk beveiligd te worden. Dit heeft te maken met het soort informatie dat wordt uitgewisseld en in hoeverre de transactie beschermd moet zijn. Daarnaast is gebruiksgemak ook belangrijk. Per niveau verschilt de:

  • Inlogmethode - De manier van inloggen verschilt per niveau van het eHerkenningsmiddel. Zo werkt het ene middel alleen met een gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie en bij een andere middel moet u inloggen met een certificaat.
  • Prijs - De kosten verschillen per niveau van het eHerkenningsmiddel.
  • Aanvraagprocedure - Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau des te uitgebreider is de identiteitscheck.

Is een eHerkenningsmiddel persoonsgebonden?

Ja, een eHerkenningsmiddel is persoonsgebonden en dus niet overdraagbaar aan andere personen. Een machtiging biedt uitkomst: hiermee geeft een tekenbevoegd persoon van een organisatie iemand anders toestemming om namens deze organisatie zaken te doen. Ga naar Machtigen voor meer informatie.