Voldoen aan de eIDAS-verordening? Nu ook met uw BSN-diensten

27 november 2018

Heeft uw organisatie het burgerservicenummer nodig om online dienstverlening te bieden? Vanaf 31 oktober kunt u ook Europese burgers in het bezit van een burgerservicenummer (BSN) toegang verlenen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het BRPk van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Wanneer een gebruiker inlogt met een Europees erkend inlogmiddel koppelt RvIG hier door middel van een geavanceerde zoekfunctionaliteit het BSN aan. Zo kan met een grote mate van zekerheid het bij de houder van het inlogmiddel behorende burgerservicenummer worden gevonden. Gebruikers die nog niet in bezit zijn van een BSN kunnen zich via de reguliere kanalen inschrijven in de Basisregistratie Personen.

Deze functionaliteit wordt aangeboden in het kader van de eIDAS-verordening, die op 29 september 2018 is ingegaan. Europese burgers en bedrijven moeten vanaf dat moment met Europees erkende inlogmiddelen kunnen inloggen bij publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak. Deze verplichting geldt voor alle diensten waar gebruikers zich nu online kunnen identificeren met DigiD of eHerkenning.

Uw eHerkenning | Idensys makelaar kan deze functionaliteit voor BSN diensten vanaf nu aanbieden in release 1.11 Servicepack eIDAS. Organisaties die geen BSN nodig hebben om toegang te verlenen kunnen gebruik maken van release 1.11 zonder Servicepack eIDAS. Uw eHerkenning | Idensys makelaar kan u adviseren over de beste optie voor uw organisatie.

Het BRPk is een additionele voorziening die de Nederlandse overheid heeft gerealiseerd in het kader van de eIDAS-verordening. Meer weten over eIDAS? Lees verder in het online magazine. Meer informatie over het BRPk vindt u hier terug.