U bevindt zich op:  Over eHerkenning

Ministerie van Economische Zaken

eHerkenning is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en is ontstaan vanuit de samenwerking tussen EZ en het bedrijfsleven. eHerkenning is opgericht in 2010 en is de opvolger van DigiD voor bedrijven. Sinds de oprichting sluiten jaarlijks steeds meer organisaties aan, neemt het aantal eHerkenningsmiddelen gestaag toe en vinden er jaarlijks miljoenen transacties plaats met het inlogsysteem. 

eHerkenning geeft invulling aan het doel van EZ om bedrijven en consumenten te voorzien in een veilig en betrouwbaar gestandaardiseerd systeem dat inloggen op websites van overheidsorganisaties en bedrijven mogelijk maakt. Dit verlaagt de regeldruk voor bedrijven en consumenten en maakt veilig online zakendoen mogelijk. 

Meerdere erkende aanbieders leveren eHerkenning. Zij zijn verbonden in een netwerk en werken volgens gezamenlijke afspraken: het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten. Het gaat hier bijvoorbeeld om afspraken omtrent het beheer, de ontwikkelingen, functionaliteiten, beveiliging en privacy. Dit afsprakenstelsel is op zowel eHerkenning als Idensys van kracht. De overheid houdt toezicht op het (naleven van het) afsprakenstelsel. Logius voert het beheer uit van eHerkenning in opdracht van EZ.