Met eHerkenning inloggen op het werkgeversportaal van APG

1 oktober 2020
Logo APG

Sinds 1 september 2020 kunnen werkgevers met eHerkenning inloggen op het werkgeversportaal van APG met betrouwbaarheidsniveau EH3.

Als pensioenuitvoerder voor onder andere de overheid, het onderwijs, de bouwsector en de schoonmaaksector verzorgt APG het pensioen voor 4,7 miljoen deelnemers. 12.000 werkgevers gebruiken het werkgeversportaal van APG.

Overgangsperiode

Tot medio 2021 kunnen werkgevers, naast inloggen met eHerkenning, ook nog met gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. De overgangsperiode is vastgelegd en geldt voor alle pensioenuitvoerders. Met de komst van de Wet digitale overheid vervalt het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna kan de werkgever alleen nog met eHerkenning betrouwbaarheidsniveau EH3 inloggen. APG gaat uiteraard monitoren of de werkgever tijdig de overstap maakt en mocht aanleiding daartoe zijn dan vindt aanvullende communicatie plaats.

Voordelen

Met de toekomstige Wet digitale overheid voor ogen heeft APG besloten om over te stappen op eHerkenning. Niet alleen vanwege de verplichting, maar ook vanwege de voordelen. Het inloggen op het werkgeversportaal van APG wordt met eHerkenning betrouwbaarder en veiliger. Daarnaast betekent het een verlaging in beheer, onderhoud en ontwikkelkosten. Ook kunnen werkgevers met eHerkenning bij meer dan 450 andere dienstverleners terecht, zoals het UWV en de Belastingdienst.

Communicatie

Door middel van een uitgebreide communicatiecampagne informeert APG de huidige 12.000 werkgevers, zodat ze bewust zijn dat eHerkenning nodig is om betrouwbaar in te loggen op het werkgeversportaal van APG.  Niet alleen worden de werkgevers geïnformeerd maar ook hun dienstverleners (bv. salarisadministratie kantoren). Diverse middelen worden ingezet, zoals artikelen in nieuwsbrieven, websites van aangesloten fondsen (bv. ABP en bpfBOUW), direct mailing en informatie op het werkgeversportaal.

Blik op de toekomst

APG wil medio 2021 de volledige overstap voor toegang tot het portaal via eHerkenning realiseren. Medio 2021 is het niet meer mogelijk om op de oude manier in te loggen (gebruikersnaam/wachtwoord) en is het alleen nog maar mogelijk om met eHerkenning EH3 in te loggen. Het exacte moment laat APG afhangen van het ingangsmoment van de Wet digitale overheid. APG hoopt dat dit zo snel mogelijk is.