Eerste Nederlandse gemeenten geven Europeanen toegang tot digitaal loket

5 januari 2017

De eerste zes Nederlandse gemeenten kunnen de elektronische identiteiten (eID’s) van Europese burgers accepteren binnen hun digitale dienstverlening. Ingewikkelde administratieve processen met een verplicht fysiek bezoek aan de gemeente zijn ingeruild voor een eenvoudig digitaal proces. Later dit jaar volgen nog eens 100 Nederlandse gemeenten, gesubsidieerd door de Europese Commissie. Uiteindelijk moeten alle overheidsorganisaties voor september 2018 inlogmiddelen uit het buitenland kunnen accepteren vanwege de eIDAS*-verordening.

Meer mogelijkheden door grensoverschrijdend zakendoen

Publieke diensten, bijvoorbeeld het aanvragen van (geboorte)akten, uitkeringsspecificaties, (parkeer)vergunningen en subsidies, worden digitaal toegankelijk voor honderden miljoenen Europese expats, studenten, seizoenskrachten en medewerkers van Nederlandse bedrijven. In plaats van het aanvragen van een Nederlandse DigiD kunnen zij direct inloggen met hun eigen, vertrouwde eID. Meer dan 20 Europese landen beschikken inmiddels over een nationaal inlogmiddel.

eHerkenningsmakelaar Connectis ontwikkelt samen met het Ministerie van Economische Zaken en vier portaal leveranciers  een geavanceerd netwerk aan verbindingen tussen meer dan 100 Nederlandse gemeenten en de beschikbare Europese eID’s. Eind 2016 zijn de eerste zes gemeenten aangesloten - gemeenten Almelo, Heemskerk, Katwijk, Uitgeest, Voorschoten en Wassenaar geven Europese burgers toegang tot de digitale dienstverlening. “We hechten er belang aan dat Europese burgers dezelfde dienstverlening bij ons kunnen afnemen”, aldus Erik Hoorweg, adviseur en innovator klantcontact voor gemeente Wassenaar en gemeente Voorschoten. Robert van Galen, webmaster voor gemeente Heemskerk, heeft grote verwachtingen van eIDAS: “We verwachten dat het aantal diensten voor Europese burgers snel toeneemt. Niet alleen bij ons leeft eIDAS, ook andere Nederlandse overheidsorganisaties volgen deze trend”.

Ook Europaproof worden?

eHerkenning en Idensys worden momenteel gereed gemaakt voor Europees gebruik en sluiten aan op het eIDAS-koppelpunt. Een organisatie hoeft slechts via één van de makelaars van eHerkenning en Idensys aan te sluiten om straks Europese digitale middelen te kunnen accepteren. De organisatie krijgt tegelijkertijd meer zekerheid over de klant die wil inloggen. Als een organisatie al is aangesloten op eHerkenning of Idensys moet deze voor september 2018 overgaan op het nieuwste koppelvlak om Europaproof te worden.

* Europese Verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten

Bron: https://eidas2018.eu/dutch-public-sector-leader-in-electronic-identities/