Acceptatie Europese inlogmiddelen komt stap dichterbij

22 december 2017

Vanaf 29 september 2018 kunnen Duitse burgers met het inlogmiddel ‘Neuer Personalausweis’ (nPA) gebruik maken van de digitale dienstverlening van andere Europese lidstaten. Ook uw organisatie kan Duitse burgers toegang verlenen met een aansluiting op een eHerkenning | Idensys makelaar. Naast Duitsland zetten nu ook meerdere andere lidstaten stappen om hun inlogmiddelen gereed te maken voor Europees gebruik. De meerwaarde van de eIDAS-verordening wordt zo verder uitgebreid.

Ontwikkelingen Europa

Italië heeft op de valreep van 2017 het inlogmiddel ‘SPID’ (Sistema Pubblico di Identità Digitale) aangemeld bij de Europese Commissie. Begin 2018 evalueren Europese lidstaten het Italiaanse inlogmiddel voor burgers. In tegenstelling tot het Duitse nPA middel wordt SPID door de private sector aangeboden. Ondertussen bereiden Estland, Luxemburg, België en Litouwen hun aanmelding voor. In de eerste helft van 2018 sluiten ze zich aan bij Italië en worden ook hun inlogmiddelen geëvalueerd door de Europese lidstaten.

Na het evaluatieproces van een inlogmiddel krijgt het de status ‘eIDAS-erkend’. Andere lidstaten, zoals Nederland, hebben vervolgens nog precies een jaar om het inlogmiddel volgens de afgesproken regels te accepteren. Pas dan moeten houders van het inlogmiddel toegang krijgen tot de digitale dienstverlening van Nederlandse overheidsorganisaties.

Is uw organisatie al klaar voor eIDAS?

Met een aansluiting op een eHerkenning | Idensys makelaar kunt u tijdig voldoen aan de eIDAS-verordening. Meer informatie over eIDAS kunt u vinden op eHerkenning.nl/eIDAS | Idensys.nl/eIDAS.